Overgangen til LCHF

Det er forskelligt hvordan ens krop reagere når man skifter over til LCHF kost, men det er klart at kroppen lige skal vende sig til det. Du har hele livet levet med sukker og kulhydrater i din krop, og din krop har brugt sukker som brændstof. Ikke nødvendigvis fordi at du har spist meget slik og kage, men det kommer også fra fødevare som havregryn, mælk, brød mm. Når du skrifter over til LCHF kost, vil du være i underskud på dit vandte brændstof, og kroppen vil derfor skifte over til at bruge fedt som primært brændstof. Det er en stor omvæltning, men ikke nødvendigvis ubehagelig. Så længe du lytter til din krop, og sørger for at drikke nok væske, spise nok fedt, og får indtaget de nødvendige vitaminer og næringsstoffer som din krop har brug for, så vil du faktisk opleve at det er en ganske behagelig overgang.

TYPISKE PROBLEMER

Din krop kan godt reagere lidt mærkeligt i overgangsfasen. Her er en lille oversigt over de forskellige problemer som du måske vil opleve i den første periode.

  • Træthed / mangel på energi
  • Hovedpine
  • Tung i kroppen
  • Koncentrationsbesvær
  • Svimmelhed
  • Dårlig ånde (læs om LCHF og ketose)
  • Forstoppelse

Listen kan måske virke lidt skræmmende, men det er symptomer som kan undgås så længe du sørger for at passe godt på din krop, og huske at indtage disse tre ting:

  • Fedt
  • Væske
  • Salt

Overgangen til LCHF

Det kan godt være overvældende at skulle spise mere fedt, især hvis man er på LCHF for at tabe sig. Men for lidt fedt vil påvirke dig i den modsatte retning, og du vil opleve ubehag. Din krop bruger nu fedt som brændstof, så det fedt du indtager vil blive forbrændt, og du vil opleve at du taber dig løbende. Men husk at indtage nok fedt igennem din daglige kost, ellers vil din krop ikke have noget at brændstof, og du blive blive træt og få hovedpine.

Kulhydrater binder væske i kroppen, så de første par dage af LCHF vil du tabe dig typisk 2-4 kilo i væske. Men tabet af væske i kroppen, gør også at din krop er utrolig sårbar over for væskeunderskud, det er derfor vigtigt at du husker at indtage rigeligt med væske, især i den første periode af din LCHF overgang.

Hvis du føler dig svimmel eller har svært ved at koncentrere dig, skyldes oftest saltmangel i kroppen. Salt er utrolig vigtigt at huske på når du skifter til LCHF kost, da du ikke længere får salten fra dine fødevare (som i forarbejdet mad), og du skal nu tænke mere over at tilføje ekstra salt i din mad. Læs også denne artikel om salt og LCHF.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.