Alt du bør vide om proteinpulver

Alt du bør vide om proteinpulver

Mangler du hjælp til at finde det bedste proteinpulver? – Så læs med her, for vi har lavet en guide til dig, så du kan få et overblik over hvad du har brug for at vide, og hvad du skal vælge.


Proteinpulver er et kosttilskud, og bliver brugt som et tilskud til ens normale kost, og altså ikke som erstatning. Der er mange som kommer i tvivl mht. om proteinpulver er en form for måltid, om det er farligt at indtage, om der er forskellige typer, og hvor meget man skal dosere mm. I denne artikel vil du få svar på netop disse spørgsmål.

Proteinpulver er en rigtig god måde at få dækket sit proteinbehov, især hvis man lever en travl og aktiv livsstil. Det bliver hyppigst indtaget i forbindelse med en protein-shake, eller som en ingrediens i måltidet (eksempelvis havregrød eller smoothies). Altså er det nemt, hurtigt, og så får man dækket sit proteinbehov, som der skal til for f.eks. at kunne opbygge muskler. Man kan få proteinpulver i mange forskellige smagsvarianter, som f.eks. chokolade, jordbær, banan, vanilje mm.

Hvad er proteinpulver?

Der er mange som er lidt tilbageholdende når det kommer til proteinpulver, for hvad er det egentlig, og hvilken virkning har det på vores krop? I al sin simpelhed, består proteinpulver næsten af rent protein. Der er forskellige typer proteinpulver, og afhængigt af typen, kan proteinkilden være ærter, hamp, ris, mælk mm. Typisk bliver der brugt proteinpulver baseret på mælk, altså valleprotein eller whey protein.

Vi har brug for protein for at kroppen kan fungere optimalt. Protein er 1/3 makronæringsstoffer, hvoraf de 2 andre er kulhydrat og fedt. Protein er kroppens byggesten, og er altså meget vigtigt for kroppens funktionalitet.

Mange oplever at man vokser en hel del i muskelmasse når man kommer over til proteinpulver. Det er dog hvis man ikke får nok i forvejen, og så får kroppen lige pludselig en kilde til protein som den ikke havde før. Protein er meget vigtigt til regenerering og vækst af muskelgrupperne, hvis det bliver kombineret med en sund kost, træning, og rigeligt med hvile. proteinpulver er altså ikke noget man spiser/drikker for at vokse, men det hjælper kroppen på vej. Proteinpulver gør det samme ved din krop, som protein.

Protein er vigtigt at indtage uanset om du træner eller om du måske ønsker et vægttab, eller vedligeholdelse af muskelmassen. At din krop får den rigtige mængde protein den har brug for, bør altså have høj prioritet.

Proteinpulver i mad og shakes

Der er mange som blander proteinpulver i deres måltider, som f.eks. i havregrød eller brød mm. Typisk blandes det med andre kosttilskud, især i forbindelse med en protein-shake. Mange blander en shake med delvist proteinpulver og kulhydrattilskud, for at få den bedste kombination af de to, hvilket din krop virkelig har godt af efter en god omgang hård træning.

Hvor meget skal man dosere?

Du bør dosere mængden af proteinpulver ud fra hvor meget din krop har brug for. Oftest når man køber proteinpulver, vil der medfølge en doseringsske, som typisk måler 30-35 g. proteinpulver. Ud fra den mængde, vil der ca. være 25-28 g. rent protein. Så en enkelt fyldt ske, med top på, vil være nok for de fleste.

Du kan også måle det mere præcist, ud fra din kropsvægt. Du skal vide hvor meget fedtmasse du har på kroppen, da det er mængden af fedtfri masse (altså ”resten” af din krop) som afgør hvor meget protein du bør indtage i forbindelse med et måltid, eller i din shake.

Udregnes således:
Gang din fedtfri masse med 0.5. Hvis du f.eks. vejer 80kg og har 10kg fedt på kroppen, vil din fedtfri masse være 70kg.

Så 70kg (den fedtfri masse) ganges med 0.5: [ 70 x 0.5 = 35 ]

Mængden af protein du bør indtage er derfor 35 g. protein.

Blander du f.eks. en proteinshake, blander du en ske (35g) proteinpulver i din shaker, fylder den med vand efter træning, ryster den godt, og så er den klar til at drikkes.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.